Printeaza articolul

Cum facem fata unei fobii

Fobiile ca fenomen global, cunoscute ca afectand aproximativ 10% din populatia lumii, potrivit statisticilor americane, au intrat in atentia specialistilor de indata ce au putut fi diagnosticate si interpretate corect, pentru o tratare corespunzatoare. Desi se pare ca medicii au opinii diferite in ceea ce priveste metoda de tratament, cu totii sunt de acord ca aceasta afectiune (in fond usor tratabila) zdruncina crunt uneori atat viata individului cat si a celor apropiati acestuia. Dar ce este fobia?

Teama exagerata, irationala, uneori impinsa la extrem si impotriva careia persoana respectiva refuza initial sa lupte cu propriile arme se numeste fobie. Aceasta teama, aparent fara cauza, se poate referi atat la mediul social - teama de a socializa, teama de a iesi din casa, de a se afla intr-o multime mare etc - cat si la mediul inconjurator in general - teama de insecte, de tunete si fulgere, teama de intuneric sau spatii inchise.

Specialistii spun ca exista multiple cauze care duc la aparitia acestor fobii. De exemplu, un trecut violent in familie poate duce o persoana sa nu mai suporte tonul ridicat al vocii sau socul prin care trece un individ in timpul unui accident il poate face sa se teama pentru multa vreme de sange, de masini in general (amaxofobie), de accidente sau de orice iesire in trafic.

Alteori o teama poate fi indusa de cineva, involuntar. De exemplu, teama de lift, de cadere de la inaltime sau de a urca multe trepte. Aceasta stare poate aparea prin vizualizarea unui incident neplacut, al unei situatii tragice atunci cand ascultam relatarea unei persoane care s-a aflat in aceasta ipostaza. In acel moment subconstientul inregistreaza anumite elemente fara ca persoana respectiva sa le poata selecta si astfel apare o fobie care in realitate nu exista inainte.

In plus, mai sunt persoane care doar isi inchipuie ca le este frica de anumite situatii sau care se menajeaza in mod exagerat, neexpunandu-se pentru a nu se lovi de aceasta teama. Esta cazul arahnofobiei, atunci cand teama de paianjeni poate ajunge la extrem doar la vederea unei panze. Ca in cazul tuturor fobiilor, persoana incepe sa transpire, sa se agite, i se accelereaza pulsul, pot aparea greturi sau tensiune musculara, ameteli sau chiar pierderea cunostintei. Acest tip de fobie este declansat si din cauza anticiparii efectului (paianjenul poate musca, veninul este otravitor, se poate muri si in general paianjenul este respingator).

Exemplul acesta este doar unul din multele care apar in general in viata individului, aparent fara cauza si de aceea sunt relativ usor tratabile, daca pacientul este de acord si isi doreste foarte mult sa isi infrunte teama.

Doctorii spun ca de cele mai multe ori fobiile trec de la sine, prin participarea completa la tratament si prin constientizarea corespunzatoarea a pericolului, tratat si calculat la valoarea sa reala. Unele tratamente sunt de natura medicamentoasa insa in general expunerea efectiva la situatia pentru care avem o fobie reprezinta cea mai buna metoda de vindecare. Si tocmai irationamentul acestei stari de anxietate extrema il vom putea constata atunci cand efectiv tinem un gandac in mana sau urcam de bunavoie in lift, realizand ca nu este niciun pericol generat de aceste situatii. Putem repeta ori de cate ori dorim acest tratament dar, daca simtim ca nu putem face fata singuri, cel mai bine este sa apelam la ajutorul unui psiholog.

Cele mai comune fobii sunt: arahnofobia (teama de paianjeni), acrofobia (teama de inaltimi), claustrofobia (teama de spatii inchise), agorafobia (teama de a se afla in locuri cu evacuare dificila: multimi mari de oameni, cozi, piete), necrofobia (frica de moarte, cadavre), cinofobia (frica de caini), tripanofobia (teama de injectii, ace), astrafobia (teama de tunete, fulgere, fenomene meteorologice puternice), bacteriofobia (teama de bacterii, murdarie, infectii).

Adaugat in: Oct 9, 2011 | Autor: Anca-Mariela Truta | Vizite: 2495


Cele mai citite articole

Vitiligo sau petele albe de pe corp
Cancerul de prostata
Ce este refluxul gastro-esofagian
Tratamente pentru stranut si alergie
Varicele pot fi tratate prin chirurgie, medicamente sau laser
Respiratia urit mirositoare
Relatia dintre eczeme si stres
Tratamente in statiuni romanesti
Pneumonia la copii
Drogul de care putem scapa, tigarile