Printeaza articolul

Bune practici în masurarea performantei prin intermediul KPIs în institutiile medicale din România

Indicatorii Cheie de Performanta (KPIs) sunt astazi parte integranta a sistemelor de management la toate nivelurile organizationale, fiind folositi la nivel strategic, operational si individual. Un KPI este un indicator selectat considerat cheie pentru monitorizarea performantei obiectivelor strategice sau a rezultatelor cheie in ariile importante pentru succesul unei activitati si cresterea globala a organizatiei.

Utilizarea indicatorilor in domeniul medical continua sa creasca in popularitate si este influentata de prezenta unei presiuni tot mai mari asupra facilitatilor medicale cauzata de disponibilitatea limitata a personalului medical profesionist, restrictii bugetare si de necesitatea cresterii profesionalismului in administrarea spitalelor.

La baza institutiilor medicale se regasesc instrumente, oameni si procese ce reprezinta un mediu ideal pentru initiativele de masurare a performantei datorita gradului de pregatire si a interesului pentru imbunatatirea continua.

De-a lungul timpului, utilizarea Indicatorilor Cheie de Performanta (KPIs) a devenit sinonima cu masurarea si managementul performantei. KPIs sunt legatura dintre ce este vechi si ce este nou in managementul performantei.

Mai jos sunt descrisi succint 5 dintre cei mai populari Indicatori de Performanta pentru Sectorul Medical. Acesti KPIs au fost selectati in functie de numarul de vizualizari, pentru aceast sector, in cadrul IndicatoridePerformanta.ro, cea mai ampla comunitate de profesionisti din Romania cu interese in managementul si masurarea performantei.

# Pacienti tratati per medic
Productivitatea si respectarea programului de catre medici pot fi dificil de monitorizat. Cu toate acestea, acest indicator, care monitorizeaza media pacientilor tratati zilnic de catre personalul medical specializat, este un indicator strategic in cadrul institutiilor medicale. Tinta acestui indicator poate fi in general influentata de specializarea medicului si tipul serviciilor medicale oferite.

% Rata de ocupare a locurilor de spitalizare
Aflat in topul celor mai populari KPIs, acest indicator reflecta un nivel crescut al interesului pentru imbunatatirea performantei facilitatilor medicale. Influentat de presiunea tot mai mare din partea pacientilor pentru imbunatatirea calitatii, a volumului de servicii si a conformitatii cu cerintele guvernamentale, rata de ocupare a locurilor de spitalizare este unul dintre cei mai importanti indicatori monitorizati, fiind direct legat de rezultatele financiare.

# Durata medie de spitalizare
Este un indicator ce masoara performanta procesului de spitalizare, reflectand durata medie de spitalizare a unui pacient intr-o institutie medicala, de regula fiind monitorizat in functie de categoria diagnosticului. Considerat un indicator necesar rapoartelor de performanta in sectorul medical, este folosit frecvent de spitalele si clinicile medicale pentru a evalua eficienta ingrijirii pacientilor.

% Satisfactia pacientilor
Satisfactia pacientilor corelata cu disponibilitatea pacientilor de a recomanda, este un KPI intens utilizat de catre institutiile medicale. Sondajele, desi subiective si dificil de aplicat, pot genera initiative de imbunatatire majora a servicilor de ingrijire a pacientilor, atat din perspectiva calitatii cat si a eficientei. Inovatiile recente permit primirea unui feedback dupa fiecare vizita, cu ajutorul unor chestionare electronice.

$ Venit zilnic per pacient
Folosit la scara larga de catre spitalele private pentru comparatii, acest KPI face parte din setul de instrumente traditionale de management al performantei institutiilor medicale. Deseori este completat de indicatori precum: $ Venitul per loc de spitalizare sau $ Costul per pacient externat.

Pentru mai multe detalii despre cei mai utilizati indicatori de performanta in sectorul medical si bune practici in masurarea performantei, una dintre resursele utile disponibile pe platforma IndicatoridePerformanta.ro este Raportul Top 25 Indicatori de Performanta pentru Sectorul Medical.

Aditional, va invit sa analizati detalii legate despre Conferinta Management Performant in Institutiile Medicale din Romania, eveniment ce va avea loc in 26-28 septembrie la Hotel Intercontinental Bucuresti. In cadrul Conferintei se va discuta pe larg, din perspectiva practica, implicatiile managementului performantei si performanta in institutiile medicale din Romania. Evenimentul beneficiaza de aportul unui panel de vorbitori de exceptie din cadrul celor mai importante institutii medicale din Romania care vor dezbate subiecte de interes pe marginea urmatoarelor teme:
- Organizarea si acreditarea institutiilor medicale – instituirea unui management performant;
- Managementul proceselor institutiilor medicale – asigurarea calitatii serviciilor prestate;
- Fidelizarea personalului medical si cresterea satisfactiei pacientilor prin intermediul serviciilor oferite.

Pentru mai multe detalii despre Conferinta ne puteteti contactat prin email cosmin.chindris@acumen.ro sau Tel./Fax: +40 264 414 360.

Adaugat in: Sep 7, 2012 | Autor: Acumen Integrat | Vizite: 11401


Cele mai citite articole

Vitiligo sau petele albe de pe corp
Cancerul de prostata
Ce este refluxul gastro-esofagian
Tratamente pentru stranut si alergie
Varicele pot fi tratate prin chirurgie, medicamente sau laser
Respiratia urit mirositoare
Relatia dintre eczeme si stres
Tratamente in statiuni romanesti
Pneumonia la copii
Drogul de care putem scapa, tigarile